Hem > Nyheter > Innehåll

Var hittas porfyr kopparavlagringar

Sep 17, 2019

Var hittas porfyr kopparavlagringar


Porfyr- kopparavlagringar distribueras huvudsakligen i Cenozoic och står för cirka 59,5%, följt av Mesozoic och står för cirka 35%. De superstora porfyrkopparavsättningarna före Mesozoic är begränsade till de paleozoiska orogena bältena i centrala Asien och Mongoliet och vissa prekambriska kratoniska orogena bälten.
90% av världens ultra stora porfyrkopparuppsättningar är koncentrerade i Stilla havet, särskilt i den passiva kontinentalmarginalen i östra Stillahavsbältet och Västkusten i Stilla havet.
I sanjiang metallogent bälte i sydvästra Kina upptäcktes yulong i Tibet i slutet av 1900-talet, och pulang i yunnan upptäcktes sedan 2000-talet. I banddith metallogent bälte, chulong, xiongcun, dorong och jiama (porfyr - hornstone typ) stora superlarge kopparavlagringar har upptäckts.


Petrologiska och geokemiska egenskaper
Petrologi: porfyr-kopparavsättningen är huvudsakligen relaterad till kalc-alkali-serien porfyr påträngande kroppar i rymd, tid och ursprung, det vill säga, det är relaterat till dioritporfyr - granodioritporfyr - kvarts monosporphyry, särskilt majoriteten av granodioritporfyr och kvarts monosporphyry. Porfyrkropparna är vanligtvis relaterade till den kalk-alkaliska vulkanutbrottaktiviteten hos andesit och dacit. De påträngande kropparna är huvudsakligen grunt och extremt grunt, och få är mesopeptiska ansikten. Porfyren förknippade med porfyr kopparavlagring är en passiv placering kontrollerad av strukturen, och det exponerade området för porfyren är inte stort, vanligtvis inte mer än 2 kvadratkilometer.
Geokemi: de geokemiska kännetecknen för porfyrkroppar är: vanligtvis CaO + Na2O + K2O> Al2O3> Na2O + K2O (mollantal), vanligtvis K2O> Na2O, det initiala förhållandet mellan strontium är litet, i allmänhet 0.703 ~ 0.706, några kan nå 0.709 (Sillitoe, 1987; Rui zongyao et al. [1], 1984; Nuvarande förhållande av den övre manteln är 0,704 ± 0,002. Platinrika gruppelement (tang renli et al., 1995). Medelvärdet är 0, vilket är i princip i överensstämmelse med svavelisotoperna i manteln. Även om manteln är heterogen är dess variationintervall -3 ~ 3 (Chaussidon och Lorand, 1990). REE-kännetecknen för malmbärande porfyr är mellan havsbasalt och korustgranitiska bergarter och nära oceanisk basalt.
Generellt sett bör källområdet för porfyr-kopparavlagring domineras av oceanisk skorpa eller övre mantel och vissa blandade skorpmaterial.


QQ图片20170310180312